Örömtánc Világzenei Pályázat

Oláh Tzumó Árpád jazz-zongorista

Oláh Tzumó Árpád fotó

Tzumó Árpád 1980. január 29-én, Budapesten született zenészcsaládban, hétéves korában kezdett zongorázni. A Weiner Leó Konzervatóriumban folytatott klasszikus tanulmányait 16 évesen szakította meg, hogy jazzt tanuljon Márkus Tibor felügyelete alatt az Erkel Ferenc zeneiskolában. Első nagy sikere 1998 tavaszán a Magyar Rádió Füsti Balogh Gábor zongora tehetségkutató versenyének megosztott első helyezése, melynek fődíja egy öt hetes nyári kurzus volt. 2001 óta nemzetközi téren is sikert sikerre halmoz:

2001 nyarán a Jazz an der Donau verseny fődíja – Horváth „Plutó” József bőgőssel, Kőfalvi Csaba dobossal – és a legjobb szólistának járó díj Tzumóé lett.

2001 szeptemberében a Jazz Hoeilaart Intern'l Contest versenyen vett részt a Trió (Horváth „Plutó” József és Jellinek Emil), és Európa, Amerika és Ausztrália legjobbjait maga mögé utasítva – a verseny történetében először – az összes fődíjat megnyerte: a legjobb triónak és a kötelező darab leginvenciózusabb előadásáért járó díjakat, illetve Tzumó kapta a legjobb európai szólistának járó díjat.

2001-ben elkészítette első, „My time” címu lemezét Jellinek Emil és Horváth Plutó József közremûködésével.

2001 végén a Berklee egyetem ösztöndíjas felvitelijén megkapta a legmagasabb ösztöndíjat, így tanulmányait a Berklee College of Music-on folytatta Bostonban. Egy évig tanult Joanne Bracken-től. A következő évben felvételizett az Egyesült Államok legnagyobb jazz-intézetébe, a Thelonious Monk Institute-ba, ahol úgymond a jazz jövőjéért több száz demó-t végighallgatva választotta ki őt Herbie Hancock. Tzumó az utóbbi időben olyan nagy amerikai sztárokkal koncertezik, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Terence Blanshard vagy Kenny Garret.

Itthon 2002-ben E-MerTon díjban részesült, a Sláger Rádió pedig az „Év fiatal jazztehetségei”-nek járó díjat adományozta neki. Egy évvel később az 50 legsikeresebb magyar fiatal közé választották. 2004-ben „My time” című lemeze megkapta Magyarország legnagyobb zenei díjat, a Gramofon-díjat.

Mária siralma

Tárnoki Beatrix és a Péter-Pál Énekkar

Szép dallam.
Érdekes utazás a magyar népzene és az izraeli világzene között. És miért ne?
Egy kicsit hiányolom a ritmushangszert, pl: tabla vagy egyéb ütős hangszerekkel jobban ki lehetett volna teljesíteni a dalt! De egy gyönyörű dallam sok mindenre képes...

ÉBREDÉS

RED PILL

Egységes produkció!
Jól építkezik dinamikailag! A kompozíció fel van építve egységesen. Nagyon ízlésesen van kitalálva a gitár hangszerelés az ének alatt, az elejétől a végéig.
Az instrumentális részek beleolvadnak a dalba, nem törik meg a dallamvilágot - ez fontos ha énekes produckióról van szó.
És persze mind ezek után benne van a magyar népzene harmóniavilága.

Keresés